Egy kis gasztronomia

2010.07.14. 12:15

 Mivel Romabol mar az elso ket het alatt is lattam eleget, es a masodik ket heten melegebb volt mint valaha barhol, az aktivitasom finoman szolva is a beka segge alatt kuporog. Ebbol kovetkezik, h sokminden erdekeset nem tudok irni rola.

Viszont, ahogy igertem (megha idoben kicsit elcsuszva is) a marokkoi etelekrol van mit meselni..es ha mar etelek, akkor hozzacsapjuk az olasz tapasztalatokat is.

A salei szallasunk csodalatossagarol mar irtam..de ehhez hozzatartozik az is, amit az asztalra tettek, amikor felkeltunk (akkor amikor felkeltunk), es azok az estebed koltemenyek is, amik tobbnyire elkapraztattak minket.

A "reggeli" (ami neha delutan 4-kor volt, tekintve, hogy ejszaka dolgoztunk) bar nagyon teljes volt, mindig ugyanaz volt. Piritos vajjal, es sajttal, kalacs (ez neha natur, neha csokis/kakaos), erdekes kinezetu palacsintaszeruseg lekvarral, es egy masik erdekesseg, ami talan egy ures pizzahoz hasolnithato, de azert nem az :) lenyeg, h sos volt, es finom :D Es hozza egy kancso fincsi frissen csavart narancsle (erre mar Szudanban sem volt nehez raszokni :D) Erdekes mod valtozatlansaga ellenere, mindig jol esett a bo reggeli..csak nagyon a vege fele kezdett el zavarni, h mindig ugyanaz...

...ellenben a vacsoraval. Harom het alatt talan 2-3 alkalommal fordult elo, h ismeros etel kerult az asztalra. Altalaban valamilyen salataval kezdtunk (levest ok sem nagyon esznek), a paradicsom, az olivabogyo, es a sajt szinte allando resztvevo minden etelnel, de a salatakban mindenkepp..erdekes volt meg a hallal megbolonditott tesztasalata. A foetelek nagyreszt egy tipikusan marokkoi talban keszultek, es ugyanebben talaltak. Egy egetett agyag melytanyer egy kupszeru magas tetovel fedve. A zoldsegekkel egyutt fot marha, csirke, vagy hal jellegzetes izt kapott ennek koszonhetoen. Egy masik erdekes es izletes etel, amit mi csak marokkoi huslevesnek kereszteltunk, egy gus gus tal, amit repa, csirkehusi, meg ugy szerintem minden olyan "kellek" diszit, ami a huslevesben is megtalalhato..es jott hozza a marokkoi eros pista, amit valamilyen ontetben kellett elkeverni, es azzal meglottyinteni a tal tartalmat. Ez kulonosen izletes volt..egyszerre volt ujdonsag, es emlekeztetett valami hazaira. A gombamartasos steak krumplipurevel viszont akar otthon is keszulhetett volna..cserebe isteni volt :D A desszertek mar nem voltak annyira valtozatosak, sokszor kerult az asztalra mar ismeros inyencseg..azert elvezettel fogyaztottuk a gyumolcstalaktol, a karamellas pudingon at a piskotakig mindet :D

A friss narancslerol mar irtam..a francia borokrol nem nagyon akarok irni, amikor nem dolgoztunk aznap este, akkor lecsuszott egy-egy uveggel vacsora kozben (szemely szerint a magyar borokat en jobban szeretem), ami viszont meg meger egy par szot, az a tea. Alapjaban veve a berlini toroknegyedben kostolt teahoz hasonlo, de kulonleges, fuszeres mellekize miatt kulombozik tole..es pici, a felespoharnal alig nagyobb poharakbol horpintik fel..eros, mint a kave.

Roma..ahol a pizzazok olyanok, mint otthon a kebabos..es oszinten szolva eros kozepes..meg a lazanja csak csak, de a pizzak..egy ket helytol eltekintve szora se meltatnam (es ami nem, az sem egy vilagszam)..vagyis igen, mert az egyik helyen eletem legszarabb pizzajat hagytam ott ket-harom falat utan. Egy javaslatnak hala, azert helyreallt a vilag rendje, es egy kellemes olaszos kis etteremben karpotoltak egy isteni pizzaval.

Viszont az irodai ettermi koszt zsenialis..a tesztak isteni finomak, olivaolaj minden mennyisegben, paradicsomos mozzarella salatak, grillhusik. Egyszeruek, valtozatosak, es finomak.

Erdekes, h annyira nem hianyzik a hazai, mint mondjuk korabban, amikor mar 2-3 het utan sovarogtam..de azert nagyon jol fog esni egy joo hideg gyumileves, es a rakottkrumpli :) Felteve ha penteken sikerul hazakerulnom, es nem toljak el ismet a hazautat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://aliendriveranagyvilagban.blog.hu/api/trackback/id/tr272151107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

h_kati 2010.07.14. 21:30:17

Örülök, hogy mostanában azért jókat és változatosan eszel, nem gyorséttermekbe kényszerülsz...Olaszországban emlékszem nekem sem sikerült finom pizzát enni, tán 1 utcai árusnál volt igazán jó. Viszont brüsszeli olasz talponállós pizzázóban iszonyú finomat ettem, fadeszkán osztva, ollóval vágva, alig volt rajta vmi de nagyon jó volt.
Itthon dög meleg, pesten kibírhatatlan szúnyogmennyiség, borzalmas!! Ha ott kevesebb szúnyog van, inkáb válaszd az ottani meleget :D

aliendriver 2010.07.15. 00:26:32

Amit anita mondott ettermet, ott nagyon fincsi volt a pizza..vezuv vulkan nevre hallgatott..es ilyen toltott pizza volt valahogy..de az tenyleg nagyon finom volt.

Szunyog itt csak elvetve van..de nagyok kis alattomosak..de pentekig meg kiderulhet, h meg maradni kene :P :D:D

juca 2010.07.15. 14:37:41

lesz gyümileves és rakott krumpli
szunyoggal nem szolgálhatok, mert itt irtják rendesen, igaz ki se lehet menni akkora a meleg még este is.....
alig ,alig pihegünk...
nem csoda ha a punnyadsz....

h_kati 2010.07.15. 15:41:06

Igen emlékszem az olaszoknak van ilyen összehajtott pizzájuk, calzone névre hallgat ha jól tudom. De sosem ettem, ugyh majd továbbképzést kérek tőled :)

Szúnyogért pedig nálunk jelentkezhetsz majd :D
süti beállítások módosítása